El canvi climàtic ja és aquí! I no tenim un PLANETA B!

Una mica dramàtics no? doncs sí, és així, si mirem la majoria d’indicadors ambientals i de climatologia, ens diuen que el canvi climàtic és una realitat. El canvi climàtic i els seus efectes posen en risc la supervivència de la humanitat. I la indústria de l’alimentació és un dels contribuents més importants.

Però hi ha algunes bones notícies: no és tard per començar. Però vol dir que les empreses de tot el món necessiten re avaluar les seves prioritats.

Els consumidors també hi tenen un paper molt important i han d’actuar de manera responsable. Afortunadament per a XOCOMON, reduir el nostre impacte ambiental ha estat una prioritat des del primer dia.

Portem la sostenibilitat en l’ ADN

Algunes vegades ho he explicat a les xarxes socials, jo abans de començar aquesta fantàstica aventura era auditora de sistemes de gestió especialitzada en indústria. De formació llicenciada en ciències del Medi Ambient per la FDU New Jersey (USA) el 2002, en aquell temps ja fa 20 anys, vam ser de les primeres promocions de llicenciats en ciències del medi ambient. Des de llavors he treballat dur per a ell i no serà ara, a la nostra empresa on no seguim fent-ho cada dia.

Així que a Xocomon ens comprometem amb la sostenibilitat i per això tenim l’objectiu de reduir la nostra empremta de carboni gairebé a zero per al 2030.

Mentrestant, seguirem mesurant i compensant el nostre C02 i ajudant tots els nostres proveïdors i col·laboradors perquè també ho facin.

Us explicarem una mica el perquè de tot.

Un negoci sostenible és més que beneficis econòmics, és un negoci millor i us demostrarem per què.

La resposta és perquè una empresa és i ha de tenir

 • Beneficis sobre la societat
 • Beneficis per al medi ambient i la sostenibilitat
 • Beneficis per a properes generacions

 I en EL NOSTRE CAS PARTICULAR és curiós perquè també cobrim alguns beneficis per a la gent amb al·lèrgies alimentàries, que ja en tenen prou amb llegir etiquetes.

Així que el nostre enfocament sostenible té 5 punts

A Xocomon som responsables del nostre impacte i per això ho mesurem, com? Doncs per això calculem la nostra empremta de carboni en CO2.

Mesurem l’impacte de la nostra feina i treballem en cinc àrees diferents.

 1. CACAU sostenible i responsable
 2. Energies renovables
 3. Embalatges: com a menys plàstic millor
 4. Transport amb els mes sostenibles
 5. Reciclar-ho tot i de manera fàcil.

Cinc àrees diferents

1) Cacau Sostenible i Responsable

1. CACAU sostenible i responsable:

Tota la xocolata XOCOMON prové de plantacions sostenibles i responsables. Generem impactes positius als països i als agricultors dels països cultivadors del cacau. Els productors són els líders impulsors del Programa COCOA horizons, i és per això que lluïm amb orgull la frase de cacau sostenible als nostres envasos.

2. Les energies renovables:

La veritat és que fer coses requereix energia. Però la nostra obsessió ha estat sempre treballar amb la màxima eficiència energètica, així que un dels nostres enfocaments ha estat treballar només amb un distribuïdor energètic que ens garanteixi que l’energia prové de fonts renovables i no de combustibles fòssils. (Som energia)

Un dels nostres objectius a llarg termini és: generar el 100% la nostra pròpia energia, això ens farà més lliures de mercats canviants i més sostenibles, avui NO tenim plaques solars instal·lades, però ho estem valorant.

3. Embalatge

Tenim dos tipus d’embalatges:

 • L’embalatge primari del producte:

L´embalatge que toca amb l´aliment ha de complir tota la normativa alimentària. Això limita les nostres possibilitats en alguns productes. Tenim molt de plàstic encara.

Però us explicarem alguns dels nostres exemples que ens omplen d’orgull:

El passat 2021 vam proposar-nos fer una línia nova, vam començar per la caixa de l’ou de pasqua, vam apostar pel cartró Kraft, sense blanquejants i tintes aquoses que respecten el medi ambient i que no emetin partícules COV’s a l’atmosfera.

Volíem que l’ou de pasqua de xocolata es pogués veure, és un ou molt bonic i li dona un toc especial el fet que es vegi a través d’una finestreta. Dissenyem una rodona que sembla un niu, el cartró que sobra el reciclem i la finestra està feta de midó de blat de moro, encara que sembli un plàstic NO ho és. Així, aquesta caixa es recicla al 100%.

La veritat és que està dissenyada perquè sigui molt resistent, molt maca i 100% sostenible.

L’objectiu a llarg termini es que tots els productes es vagin adaptant.

 • L’embalatge final:

Aquest punt ens obsessiona, en alimentació es fa servir molt d’embalatge, aquest es el causant de grans impactes ambientals.

I és en aquest punt, on treballem més intensament amb aquests enfocs:

El plàstic com menys, millor. El nostre aliat és el cartró, això  que ha de ser d’origen reciclat sempre que es pugui.


Hi ha dos moments claus per encaixar a Xocomon, a l’obrador, on es posa tot en caixes per unitats depenent del producte.

I l’embalatge per al comerç electrònic, el que arriba a casa vostra.

Als comerços electrònics la veritat és que el major handicap és l’embalatge, i si a més li sumes que la xocolata és molt fràgil i es trenca amb facilitat, la veritat és que gastem molts productes de farciment per fer el transport 100% segur. (encara que no sempre ho aconseguim).

Utilitzem caixes de cartró Kraft, paper Kraft per omplir, encenall de paper i xips de farciment ecofriendly que són fabricades amb midó de blat de moro, 100% reciclable, biodegradable i compostable. Si es mullen es desfan, podeu fer la prova quan els arribi a casa.

Totes les tintes utilitzades per personalitzar els embalatges són amb base aquosa que respecten el medi ambient i no emeten partícules COV a l’atmosfera.

Ara ja no fem servir caixes entre obrador i magatzem, ho tenim tot a Mataró, s’intenta que surti tot directe, reduint així el packaging. Produïm just in time!

Treballem per fer servir les menys referències de caixes, estalviant així comprar molts models de caixes diferents. Això és una tasca que es fa al desenvolupar els productes nous, estudiar fins a l’últim detall per ser eficients.

4. Transport:

Fer arribar la xocolata a casa té un impacte en el medi ambient, no podem fer res, així que ho mesurem i treballem amb empreses partner que ens garanteixin que tenen una visió ambiental semblant o superior a nosaltres. Així que fem servir només transportistes compromesos amb el medi ambient.

5.Fi de la vida útil

La majoria dels envasos alimentaris acaben en un abocador, on emeten gasos amb efecte hivernacle a l’atmosfera mentre es descomponen. A l’hora de dissenyar els nostres embalatges sempre pensem, on llençaran aquests envasos els nostres clients?

Doncs volem posar-ho fàcil als nostres clients, tots els nostres envasos són 100% reciclables i es dipositen al contenidor blau o groc.

Hem eliminat el PVC de la cinta d’embalar, substituint-la per cinta de paper Kraft engomada, així els nostres clients poden tirar les caixes en el contenidor blau amb la cinta i no han de fer la marató del reciclatge separant cinta de PVC i cartró per separat, facilitant la feina a les empreses recicladores.

Per tancar les caixes necessitem cinta adhesiva.

Tenim un sistema de seguretat de tancament, però aquesta també canviarà ben aviat.

Ara de moment a l’obrador usen cinta de plàstic, però al picking tot el tancament es fa amb cinta d’embalar de paper Kraft engomat. Les comandes que arriben a casa del client final són totes amb cinta Kraft.

MOLT per fer

Tot i així, hi ha MOLT per fer i creiem que fer-ho millor, vol dir fer més que mesurar i compensar el nostre impacte.

Per tant, ens enfoquem en estratègies que reduiran la nostra empremta de carboni a zero i més enllà, tenint en compte l’impacte ambiental dels nostres productes des de la creació abans de treure’ls al mercat.

El nostre compromís

Ho entenem, parlar és gratuït. I darrerament, sembla que hi ha molts que s’apunten per moda al carro de la sostenibilitat, però sense fer gaires accions. És per això que ens enfoquem el 2030 i ens comprometem amb una llista de tasques pendents, objectius que ens permetran responsabilitzar-nos.

Reduir empremta de carboni a través dels nostres 5 pilars.

Reduir empremta de carboni a través dels nostres 5 pilars.

 • CACAU sostenible i responsable
 • Energies renovables
 • Embalatges: mínim plàstic millor
 • Transport amb els millors aliats sostenibles
 • Reciclar-ho tot i de manera fàcil.

Ens ajudes?

JUNTS HO ​​FAREM MILLOR

Equip Xocomon